Девета „Јесен у Ердабову”

14. октобар 2023.

У  суботу, 14. септембра, у Дому Оцића у Даљу, одржана је 9. међународна манифестација „Јесен у Ердабову”. Бројни пријатељи Ердабова окупили су се у Дому Оцић, да би присуствовали садржајном и разноликом програму чију је окосницу чинила изложба минијатурне књиге „Минијатура на зрну грашка”, аутора Дејана Вукићевића (2. јун 1965 – 26. јул 2022), српског књижевника, библиотекара, библиографа и уредника, који је у Народној библиотеци Србије водио Фонд старе, ретке и минијатурне књиге. Изложба је први пут организована 2014. године, да би ове године још једном заживела у галерији „Олајница” у Даљу. Пажљиво и предано приређујући изложбу, Јасмина Трифунац, из Народне библиотеке Србије, и Дејана Оцић, из Удружења „Ђорђе Оцић”, допуниле су маштовиту изложбу Дејана Вукићевића с још неколицином минијатурних књига из фонда Народне библиотеке Србије, а које припадају корпусу дечје литературе. На минијатурној а грандиозној изложби представљена је први пут и Семењара, приповетка Ђорђа Оцића, пресељена из збирке Сувенири у мини издање Удружења „Ђорђе Оцић”, управо инспирисана овом изложбом, чиме је отпочета и Едиција „Зрнце”. Тако се, како је у каталогу изложбе Дејан Вукићевић навео, традиција минијатурних издања, која је стара безмало колико и штампане књиге уопште, наставила и у Даљу. Након што је изложбу отворила Драгана Милуновић, заменик управника Народне библиотеке Србије, посетиоци су разгледали несвакидашњу изложбу, а користили су се и лупама како би боље видели неке од микроскопских књига која су уједно и својеврсна уметничка дела.

Обиман библиографски рад Дејана Вукићевића публика је упознала током излагања Гордане Ђилас, а део његовог књижевног стваралаштва представила је Милица Ђуковић.

Други део ердабовске јесени био је посвећен књижевнику и филозофу Ђорђу Оцићу, о коме је из угла пријатеља и познаваоца Оцићевог дела казивао књижевник Рајко Лукач. Минијатуру књигу Семењара представила је Светлана Милашиновић, која је раније писала и говорила о пишчевим драмским делима, а сада је, како је навела, читајући Семењару, имала прилике да открије једног савим другачијег аутора, овога пута као приповедача.

„Када и на који начин новинарска реч може да промени свет” питање је које је представљало повод за дијалог између новинара – Васке Радуловић и Славка Бубала. На крају  ове вечери, 9.  Међународног скупа „Јесен у Ердабову” приказан је документарни филм „Драговић – манастир најхудије среће”, чији је аутор управо новинар Васка Радуловић.

Поред бројних и еминентних гостију из Даља, Борова, Ердута, Вуковара, али и из Осијека, Негославаца, Ораховице, Новог Сада, Београда и Скопља, догађају је присуствовала и породица Дејана Вукићевића.

Подсећамо да је међународни скуп „Јесен у Ердабову” конципиран још 2014. године, на научном скупу „Повратак у Ердабово”, када је у Културно-научном центру „Милутин Миланковић” представљено књижевно дело Ђорђа Оцића. Ова манифестација потом се развила у специфично и аутентично седиште културе, а први пут у Дому Оцић одржана је прошле године.

Манифестацију су финансијски подржали Министарство културе Републике Србије и Општина Ердут, а медијски Продукција ЗВО, Радио Борово и Радио Дунав Вуковар. Меснице Бођирковић и креативне и вредне руке домаћица из комшилука заслужни су за окрепљење гостију и посетилаца ердабовским специјалитетима.

 

 

О ПРОГРАМУ

Назив програма: Јесен у Ердабову

Време одржавања програма: 14. октобар 2023. године

Учесници: Гордана Ђилас, Милица Ћуковић, Светлана Милашиновић, Рајко Лукач, Васка Радуловић, Славко Бубало

Организатори програма: Удружење „Ђорђе Оцић”, Народна библиотека Србије и Културно-научни центар „Милутин Миланковић”

Водитељи програма: Дејана Оцић, Јасмина Трифунац и Славко Бубало

Програм су подржали: Министарство културе Републике Србије, Општина Ердут и Месаре Бођирковић; медијски: ТВ продукција ЗВО,  Општина Борово и Радио Дунав Вуковар