Први део 8. манифестације „Јесен у Ердабову”

30. септембар 2022.

У петак, 30. септембра, у Даљу јe одржан  први део 8. Међународне књижевно-уметничке и научне манифестације „Јесен у Ердабову”, конципиране 2014. године на научном скупу „Повратак у Ердабово”, на ком је тада представљено књижевно дело Ђорђа Оцића. Зборник са овог скупа објављен је следеће, 2015. године. Представљање Зборника, уз промоцију Орсићеве књиге о Јакову Игњатовићу, откривању спомен плоче Игњатовићу и потписивању протокола о сарадњи КНЦ „Милутин Миланковић” и Српске академије наука и уметности, октобра исте године, представљало је и први рођендан ове манифестације. Њен концепт, чији је иницијатор и идејни творац књижевник Ђорђе Нешић, подразумева да се она одржава у јесен сваке године, а предвиђено је да има две целине, од којих је једна посвећена књижевнику Ђорђу Оцићу а друга књижевности уопште.

Осме године по реду, манифестација „Јесен у Ердабову” први пут је одржана у књижевниковој родној кући, која се последње три године, од оснивања Удружења „Ђорђе Оцић”, развила у специфично и аутентично седиште културе.

Бројној и пажљивој публици, књигу Жарка Видовића Романи Ђорђа Оцића, коју је објавила Задужбина „Жарко Видовић”, представили су проф. др Добривоје Станојевић, писац предговора овом издању, и проф. др Милош Ковић, изврстан познавалац Видовићевог живота и дела. У приказивање књиге укључен је и снимак излагања доц. др Срђана Орсића, са скупа о Видовићу, који је прошле године одржан у Институту за књижевност и уметност у Београду.

Публици је представљен и први од предвиђених шест томова књиге Пословице и изреке, пројект издавачке куће 4СЕ, с којим су публику упознали Татјана Трнинић, приређивач Слободан Петровић, илустратор Лука Дедић, виртуелним путем, и директорка 4СЕ Јелена Танасковић, која је потом званично отворила и изложбу Дедићевих цртежа  „Љубав, Вера и Нада оставиле трага”. Изложба је постављена у Галерији „Олајница”, у даљском Дому Оцића, и трајаће до отварања наредне изложбе.

Бројну публику, осим мештана Даља, Борова, Бијелог Брда, Вуковара..., чинило је и двадесетак гостију из Београда. Почасни гост-домаћин скупа био је академик Часлав Оцић, књижевников брат, који је такође рођен у овој кући.

Након тога, у пријатном амбијенту авлије Дома Оцић, уз музику у интерпретацији Славка Бубала, посетиоци су наставили разговор и дружење с учесницима.

Други део манифестације планиран је за 15. октобар, када ће се у Културно-научном центру „Милутин Миланковић” одржати научни скуп Поетика кратке приче Срете Батрановића, о српском књижевнику који живи у Новом Саду, а рођен је у Даљу.

О ПРОГРАМУ

Назив програма: Јесен у Ердабову

Време одржавања програма: 30. септембар 2022. године

Учесници: проф. др Добривоје Станојевић, проф. др Милош Ковић, доц. др Срђан Орсић, Слободан Петровић, Јелена Танасковић, академ. сликар Лука Дедић, Дејана Оцић и Славко Бубало

Организатори програма: Удружење „Ђорђе Оцић”, 4СЕ и Културно-научни центар „Милутин Миланковић”

Водитељи програма: Дејана Оцић и Јелена Танасковић

Програм су подржали: Општина Ердут, Месаре Бођирковић, ТВ продукција ЗВО и Општина Борово