Ко је био

ЂОРЂЕ ОЦИЋ

Писац и даље истражује Смисао.

Један Писац не може да не пише једну Бајку, једну Реку, један Град, једну Девојчицу, једну Жену, један Дом.

Биографија

Ђорђе Оцић је рођен  22. септембра 1934. године у Даљу.

Школовао се у месту рођења, Вуковару и Осијеку. Завршио је филозофију на Филозофском факултету у Београду. Радио је као професор у гимназији у Врбасу и Бечеју, а од 1963. до 1991. године у Београду. Био је члан Удружења књижевника Србије, Удружења драмских писаца Србије и Српског филозофског друштва. Живео је и писао у Београду, Бару и Даљу. Преминуо је 22. јануара 2008. године у Београду. Сахрањен је у Даљу. Романескни опус Ђорђа Оцића предмет је студије Жарка Видовића Романи Ђорђа Оцића. Поетофилософија и коментари (Знамен, Београд, 1999). Биографија Ђорђа Оцића налази се и у Ко је ко писци из Југославије (Ошишани јеж, Београд, 1994, приредио Милисав Савић), Ко је ко у Србији (Библиофон, Београд, 1995, 1996), Личности вуковарског краја у српској култури Боривоја Чалића (СКД Просвјета, Загреб, 1998), Енциклопедији српског народа (Завод за уџбенике, Београд, 2008), Срби западно од Дунава и Дрине Јована Радојчића (Прометеј, Нови Сад, 2009), Грађи за лексикон писаца Југославије (Матица српска, Нови Сад, 2010) и на Википедији. Заступљен је и у књизи: Jan Doležal, Dvě stoleti srbskeho romanu (Srbske sdruženi sv. Sava, Praha, 2009).

profi_karirano

Дела Ђорђа Оцића

Истрага

У сенци криминалног заплета писац се у овом роману бави сложеним психолошким анализама и отвара тему савршеног злочина, који ће бити чест мотив и његових каснијих романа.

Смрт у Ердабову

У сложени сплет догађаја уводи нас истражни судија који нам, износећи чињенице, истовремено развија и причу у причи – читање рукописа настрадалог Уроша Вранојевића…

Под сумњом

О љубавном троуглу, о граници између нормалног и лудила, о луцидности пацијента клинике за душевне болести,  о студијама филозофије…

Слављеник

У тестаментарном роману Слављеник или Истине и дани литерарно се разоткривају закулисна дешавања књижевне чаршије, игре књижевних лобија, сплетке око награђивања…

Ердабовска збирка / Чудо на Дунаву

 

Стилски и жанровски различити романи Ердабовска збирка и Чудо на Дунаву нашли су се заједно у једном тому Дела Ђорђа Оцића, јер су и у једном и у другом роману књижевно осликани догађаји („рата који се није водио”) у вуковарском крају деведесетих година двадесетог века.

Невеста из васељене /Ако има царства / Њихове жене

У шестој књизи Дела Ђорђа Оцића сабрана су три романа чије су окоснице љубавне приче, а заједнички им је начин приповедања – низање прича које заједно чине целовите романе.

И у башти и у машти /Речи у шетњи Шума и друм

У седму књигу Оцићевих Дела укључене су две збирке песама за децу и роман о одрастању две сестре Шума и друм.

Драме

У осмој књизи Дела сабране су драме од којих су неке награђиване и извођене а међусобно су веома разнолике – од класичне драме преко постмодернистичке до драме апсурда.

Награде

Награда Милош Црњански

Ђорђе Оцић је први добитник ове награде, која се додељује сваке друге године, управо од те 1981, кад ју је овај писац и добио. Награду додељује Задужбина Милоша Црњанског, према тестаменту госпође Црњански, домаћем писцу за најбољу прву књигу из свих области у којима се огледао и сам Црњански. Управо ове, 2021. године, тачно је 40 година од објављивања и награђивања Оцићевог романа „Истрага”.

ОСТАЛЕ НАГРАДЕ

  • Друга награда на конкурсу Радио Београда за дечју игру за “Необичне разговоре” 1976,
  • Трећа награда за комедију “Флора и фауна” на конкурсу Дана комедије у Јагодини (тада Светозареву) 1979. године,
  • Специјална награда ТВ Београд на конкурсу Удружења драмских писаца Србије за драму “Августи”, 1989.
IMG_039
Из рукописне оставине Ђорђа Оцића

Други о Ђорђу Оцићу...

Милан Кашанин

историчар уметности, ликовни критичар, књижевник, историчар књижевности

Збирка И у башти и у машти, оригиналним сликама, чистим и допадљивим језиком, обраћа се првенствено деци. Али она истовремено подстиче и одрасле на питање да ли су у свом „великом“ свету сачували нешто од те безазлености и искрености „малог“ света.

Никола Милошевић

филозоф, теоретичар књижевности, писац и политичар

Изванредним лирским пасажима, на пример, који откривају и ту, у претходним књигама неисказану, врсту ауторовог књижевног дара, пасажима у којима се лирска нота казивања спаја са нечим што би се, у недостатку неког бољег израза, могло назвати захватом у трансценденцију. На таквим страницама ове своје књиге Оцић ће читаоцу предочити на уметнички нарочито уверљив и упечатљив начин да изван и изнад овог земаљског света постоји и нешто што тај свет надилази. (О Невести из васељене)

Жарко Видовић

историчар уметности, ликовни критичар и историчар цивилизације

...Награда „Милош Црњански” за роман Истрага – Оцић је отишао даље и изнад Црњанског! Јер Црњански, без заветне свести, остао је писац панонски, средњоевропско-српски (метафизички!), а Оцић иде ка Завету, и дунавском, панонском, одваја се од „лирике”, од метафизике; узлеће над Панонију, у Завет!

у емисији „Хит либрис", РТС2

О ДЕЛИМА ЂОРЂА ОЦИЋА

издање Службеног гласника и СКЗ

Play Video
ИЗДВОЈЕНО ИЗ БЛОГА УДРУЖЕЊА

ОБЈАВЕ О ЂОРЂУ ОЦИЋУ

У рату сам, у рову сам, борим се, копам. Оружје и оруђе: писмо. – Ђорђе Оцић

Поделите