И у башти и у машти / Речи у шетњи / Шума и друм

У седму књигу Оцићевих Дела укључене су две збирке песама за децу и роман о одрастању две сестре Шума и друм.

И У БАШТИ И У МАШТИ

Збирку И у башти и у машти препоручивали су Милан Кашанин („Ове песме не изражавају уобичајено схватање које имају одрасли о деци, већ дечје поимање света које је, често, ругање и подсмех преозбиљном поретку старијих. Збирка И у башти и у машти, оригиналним сликама, чистим и допадљивим језиком, обраћа се првенствено деци. Она истовремено подстиче и одрасле на питање да ли су у свом ’великом’ свету сачували нешто од те безазлености и искрености ’малог’ света.“) и Бранислав Ловренски („Ова књига песама за децу компонована је тако вешто и са страшћу ствараоца заљубљеног у свој посао да његова творевина, затварајући прстен не само песничких надахнућа него и својеврсног мисаоног процеса, игром духа и духовитом осмишљеношћу постаје изненадни и прелепи дар најмлађем читаоцу. Својом песничком причом, својом поетском сликом, својим казивањем на особит начин, свака песма у збирци Ђорђа Оцића очара до те мере да смо сигурни у њено постојање и док је читамо и када је, можда, шапућемо јер смо је напамет научили. И у башти и у машти је мали врт за децу који свуда постоји. Поента сваког букета из овог врта није у томе што смо га убрали и ставили у вазу, него га присвојили као део природе.”).

РЕЧИ У ШЕТЊИ

Дечју игру Речи у шетњи коју су својевремено на радију изводили Ђуза Стојиљковић и Сека Саблић, у стихове је, коауторски, преобразила пишчева кћи Јелена Оцић, а као значајну за развој личности детета препоручује је дечји психијатар Светомир Бојанин.

ШУМА И ДРУМ

О Оцићевом билдунгсроману Шума и друм, Јовица Аћин пише: „Сведочим вам за драгоцену приповедачку искреност која у овоме делу крунише све досадашње Оцићеве књиге. То је искреност с оне стране ма какве лажи и истине, јер је искреност од самог живота, наиме од супстанце од које ’нема ништа прече док тече’, без обзира са чим ћемо се суочити на крају. Шта год то било, читајте, нећете се  кајати: бићете зачуђени, а у том чуду тренуци ће вам бити улепшани. Пожелећете да их поновите.”