Рад на пројекту „Вилер у Ердабову”

Током целе 2023. године и у 2024. години

Главна идеја пројекта „Вилер у Ердабову“ јесте да се истражи и стекне увид у сачуване Вилерове гоблене, који су се радили у прошлом веку на подручју Даља, Ердута, Бијелог Брда, Борова и Вуковара (простор је одабран према литерарној кованици Ердабово). На тим просторима гоблени Компаније Wiehler Gobelin, коју је Јакоб Вилер (Jacob Wiehler) основао 1893. у Берлину, најпопуларнији су били шездесетих, седамдесетих и делом осамдесетих година прошлог века.

На овим просторима рукотворине везом имају дугу традицију, али нам је занимљиво у том контексту да сагледамо и улогу гоблена, као преношење једног уметничког израза у други, као што је управо тај рад по уметничким сликама, који указује и на усвајање европских уметничких тенденција. Најавом пројекта и објављивањем ове намере започињемо проналажење и прикупљање најквалитетнијих узорака, али и свих расположивих информација о њима. Истраживање подразумева и откривање једног аспекта, једног естетичког погледа тога доба, у коме је ова врста везених радова била овде актуелна.
Занимљиво је откривање најчешћих узорака, као и путеви набавке схема, како се долазило до игала и конаца, који су били нечији мотиви за израду ове врсте веза, као и мотиви оних који су њима украшавали зидове својих домова...

Надамо се да ћемо овим пројектом указати на скривене и нескривене вредности те врсте сложених радова, што намеравамо да следеће године и прикажемо, суочавајући их са савременом естетиком, на изложби у Галерији „Олајница”.

 

О ПРОГРАМУ

Назив програма: Вилер у Ердабову

Време одржавања програма: током 2023. године

Учесници: чланови и пријатељи Удружења „Ђорђе Оцић”

Организатори програма: Удружење „Ђорђе Оцић”

Водитељи програма: Ирена Филеки, Александра Милић, Бранка Бубало и Дејана Оцић

Програм су подржали: Осјечко-барањска жупанија, Општина Ердут и Месаре Бођирковић;