Скуп библиотекара у Даљу

10. новембар 2023.

Округли сто, који је одржан у Даљу, под окриљем библиотеке Дома Оцића, окупио је еминентне стручњаке и библиотекаре из Србије, Хрватске, Чешке и Мађарске.

Тема Округлог стола, који је уприличен у заједничкој организацији Библиотекарског друштва Србије и Удружења „Ђорђе Оцић” из Даља, била је „Формирање специјалних библиотека и њихов значај у научно-истраживачком процесу”.

Кроз теорију и примере из праксе, разматрани су могући одговори на питања како организовати рад приватних породичних библиотека и укључити их у библиотечке мреже Србије и Хрватске. Овом приликом, и сам простор – породична библиотека Оцића – подстакао је на разговор о специјалним библиотекама које би се, поред осталог, односиле и на Србе у Хрватској. Једна од иницијатива је била да библиотека у Дому Оцић у Даљу постане место сакупљања завичајне локалне грађе у дигиталном и аналогном облику.

Управо због посебности и јединствености сваке специјалне библиотеке, скуп је дао значајан допринос промишљању и разумевању специјалних библиотека, кроз различита мишљења, искуства, знања и гледишта. На Округлом столу се, поред осталог, говорило и о законској регулативи у погледу специјалних библиотека у Србији, као и о њиховом тренутном стању у пракси. Могле су се чути и бројне занимљивости о укориченом благу, као што је податак да Библиотека Епархије пакрачко-славонске, коју је основао владика Кирил Живковић, броји 46 рукописних књига, и да је она друга у свету по броју сачуваних старих српских штампаних књига којих има 64.

Округлом столу је присуствовало  двадесет пет учесника, а излагања су имали: председница Библиотекарског друштва Србије Јелена Глишовић, проф. др Добрила Бегенишић, из Народне библиотеке Србије, доц. др Адам Софронијевић и др Владимир Абрамовић, из библиотеке Института за јавну политику из Београда. У име Епископске књижнице у Пакрацу и епископа пакрачко-славонског Јована, казивао је вировитички свештеник Благоја Ђукић. Такође, излагали су и Андраш Хол из Библиотечко-информационог центра Мађарске академије наука, Александра Мирчић из Подружнице специјалних библиотека БДС, Оливера Аломеровић из библиотеке Природњачког музеја у Београду, Гордана Шеатовић из библиотеке Музеја жртава геноцида, др Жарко Илић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и др Јиндра Павелкова из Библиотеке Милана Кундере која се налази у оквиру Моравске библиотеке у Брну. Модератори на скупу били су Јасмина Трифунац из Подружнице БДС-а и секретар БДС-а Никола Петаковић.

Удружење „Ђорђе Оцић” планира да започне с пописом књига породичне библиотеке наредне године, а у том захтевном послу значајну улогу треба да имају и истакнути представници библиотечке струке. У овом подухвату стручни тим ће помоћи својим искуством те указати на најбоље начине за организовање и пописивање библиотечке грађе. Поставило се и питање могућности укључивања приватне породичне библиотеке Дома Оцић у библиотечке мреже Хрватске и Србије.

Намера Удружења је да се породично књижевно благо среди, да би могли да га користе становници овога краја, да се у библиотеци сакупља грађа, али и да се око ње окупљају људи који би, обнављајући, кроз причу, лична и национална сећања, могли и на тај начин да оживе Ердабово – Ердут, Даљ, Борово, Вуковар...

Скуп је био и повод да Удружење „Ђорђе Оцић” искаже своју захвалност коорганизаторкама, Јасмини Трифунац и Јелени Глишовић, којима су, као поклон, уручени графички принтови дизајнерке, иначе сараднице и пријатеља Удружења, Александре Милић.

 

О ПРОГРАМУ

Назив програма: 9. Јесен у Ердабову, 2. део: Округли сто библиотекара

Време одржавања програма: 10. новембар 2023. године

Учесници: Јелена Глишовић, Јасмина Трифунац, Добрила Бегенишић, Адам Софронијевић, Владимир Абрамовић, Благоја Ђукић, Андраш Хол, Александра Мирчић, Оливера Аломеровић, Гордана Шеатовић, Жарко Илић, Јиндра Павелкова, Никола Петаковић, Славко Бубало

Организатори програма: Удружење „Ђорђе Оцић” и Библиотекарско друштво Србије

Водитељи програма: Јелена Глишовић,  Јасмина Трифунац, Никола Петаковић, Славко Бубало и Дејана Оцић

Програм су подржали: Општина Ердут; медијски: Портал Срби.хр, „Извор” и „Новости” из Београда